Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985’te her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken bugün doğan her 54 çocuktan 1’i otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor. Otizmli bireyler; sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada sorunlar ve bilişsel gelişimde gecikmeler yaşamaktadırlar.
Birleşmiş Milletler (BM) otizmli bireylerin yaşadıklarını ve bu artış hızını tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Bu anlamlı gün nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanında otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile “Mavi Işık Yak” (Light It Up Blue) kampanyası düzenlenmekteydi. Bu yıl otizmli bireylerin farkındalıktan daha fazlasına ihtiyacı olduğu, fark etmenin yeterli olmadığı ve onları gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini vurgulamak amacıyla “Kırmızı Işık Yak” (Light It Up Red) kampanyası düzenlenmiştir. Tüm dünyada büyük ilgi gören kampanyanın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı öncülüğünde bu yıl ülkemizde de eşzamanlı olarak “Kırmızı Işık Yak” etkinlikleri düzenlenmiştir.
Bizler de Maya okulları olarak, etkinlikler kapsamında öğrencilerimizle izlenen videolar ile otizm hakkında bilgi edinmiş, maviye boyadıkları elleriyle otizmi anlayıp fark etmiş, rengârenk boyadıkları kalpleriyle farklılıklara dikkat çekmiş, sonrasında okul kıyafetlerine kırmızı kombinler ekleyerek otizmli bireyleri kabul etmeye hazır olduklarını vurgulamışlardır.



