Maya'da Nevruz Bayramı

21 Mart 2019

Türk tarihinin en eski bayramı olan Nevruz, okulumuzda çoşku ile kutlandı. Öğrencilerimiz önce Sosyal Bilgiler öğretmenleri eşliğinde izledikleri ders videoları ile Ergenekon Destanı hakkında bilgi paylaşımında bulundular. Ardından pano ve afiş çalışmaları yapan öğrencilerimiz drama yöntemi ile eğlenceli anlar yaşadılar. Bahçede hikaye okuyup, Nevruz kartpostalları hazırlayan öğrencilerimiz uzaktaki arkadaşlarına bu kartpostalları göndererek unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğimizi de yaşatmış oldular.
Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı ve coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Kuzey yarımkürede Orta Asya Türk topluluklarından Azeri,Kazak,Kırgız,Türkmen,Özbek,Uygur Türkleri,Anadolu ve Balkan Türkleri olmak üzere Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Türkler için bir kurtuluş günü olan Ergenekon Destanı’na dayanan Nevruz, bağımsızlığına düşkün Türk devletlerinin sembolü haline gelmiştir. Tarihte pek çok kez yok olmamak için bağımsızlık mücadelesi veren Türkler, Kurtuluş Savaşı’nda da  Mustafa Kemal liderliğinde aynı ruhla hareket etmiştir. Nevruz, içerdiği güçlü anlamlarla, yeni bir uyanışa, barışa, dostluğa, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır. Bu çağrıda baharı karşılarken gelenek olan Türkmen Pilavı yiyen öğrencilerimiz baharın coşkusunu yürekten hissettiler. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.

Maya'da Nevruz Bayramı Maya'da Nevruz Bayramı Maya'da Nevruz Bayramı Maya'da Nevruz Bayramı Maya'da Nevruz Bayramı