Çiğdemli Pilav ile Bahara Merhaba

15 Mart 2019

Anadolu’da baharın gelişini kutlamak için 6-12 yaş arası çocukların ellerinde çiğdemlerle evleri gezerek yemeklik malzeme toplamalarına çiğdem gezmesi, bu malzemeye çiğdem soğanı katılarak yapılan pilava çiğdem pilavı denir.

Mart ayının sonunda çocuklar ucu sivri kazıklarla çiğdemleri topraktan söker ve toplanan çiğdemleri dikenli bir dala takarlar. Çocuklar bu süslü dal ile birlikte mâniler eşliğinde ev ev gezerek yağ ve bulgur gibi pilavlık malzeme toplarlar.

Ev sahiplerinden yağ verene "yağı verenin oğlu olsun" denilerek sarı çiğdem verilir. Bulgur veren ev sahibine ise “bulgur verenin kızı olsun" denilerek mor çiğdem sunulur. Mâniyi duyup kapısını açmayan ev sahibine de;

“Dam başında boyunduruk/Bekleye bekleye yorulduk/Bahşiş verirsen gideriz/Yoksa akşama dek dururuz” mânisi söylenir.

Yağ ve bulgurun yanında başka yiyecekler ve para da alınır. Pilavlık malzeme ayrıldıktan sonra kalanlar çocuklar arasında bölüşülür. Toplanılan yağ ve bulgur bir eve getirilir, büyüklerin yardımıyla “çiğdem pilavı” pişirilir. Önceden ayrılan çiğdem çiçekleri pilav tepsilerinin üzerine serpilerek servis yapılır ve hep birlikte yenilir.

Bu uygulama günümüzde Yozgat başta olmak üzere Sivas, Amasya ve Kayseri’nin kırsal kesimlerinde yöreden yöreye değişen mânileri ile birlikte varlığını sürdürmektedir. Yozgat’ta son yıllarda düzenlenen “Çiğdem Pilavı Şenliği”nde çiğdem gezmesi yapılarak çiğdem pilavı pişirilmekte ve ikram edilmektedir.

Geleneksel olarak baharı karşılamak amacıyla yapılan çiğdem pilavı, günümüzde insanların bir araya geldiği, birlikte yemeklerin yendiği, paylaşımın arttığı, eğlendiği bir şenlik havasına bürünmüştür.

Çiğdem çiçeğinin doğada görünmesi baharın habercidir. Bahar doğanın uyanışı olması sebebiyle bolluk bereket aydınlık ve umudun simgesidir. Çiğdemli pilav yenilerek baharı bolluk, bereket ve umutla karşılamak hedeflenir.

Maya Okulları olarak öğrencilerimizle baharı birlikte karşıladık. Kültürümüzde yer alan artık çok az bölgede hayata geçirilen bu etkinliği birlikte gerçekleştirmenin keyfini yaşadık.

Hoş geldin bahar…