Anadolu'da Kültürümüzü Tüketmeyelim

18 Nisan 2019

Okulumuzda 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında da Tematik Öğrenme yaklaşımına dayalı olarak devam ettirilen çalışmalarda 5.sınıf öğrencilerimiz "TÜKETİM” temasını ele aldılar. Öğrencilerimiz tema çalışmaları kapsamında “ANADOLU’DA KÜLTÜRÜMÜZÜ TÜKETMEYELİM” projesini çalıştılar.
Temamız kapsamında öğrencilerimiz; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik, Drama ve Bilişim Teknolojileri derslerine yönelik disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirdiler.
Öğrencilerimiz disiplinler arası yaptıkları çalışmalara yönelik kültürümüzün ayrılmaz parçası olan “MİSAFİRPERVERLİK” kavramına yönelik Süleyman Uyar İlkokulu 4.sınıf öğrencilerine ev sahipliği yaptılar.
18 Nisan 2019 Perşembe gün boyu süren etkinliklerde misafir öğrencilerimizi kapıda takımlar olarak karşıladılar. Eski Türk devletleri isimleri ile takımlara ayrılan misafir öğrenciler bir çok alanda etkinliklere katıldılar.
Matematik Köşesinde Pazar çalışması gerçekleştirdiler. Matematik Pazarında öğrencilerimiz, misafir öğrencilerimize ülkemizin bölgelerinde yetişen meyve ve sebzeler tanıtırken bu pazardan satın aldıkları ürünlere yönelik problem çözme çalışmalarını tamamladılar.
Türkçe Dil Etkinlikleri kapsamında dilimizdeki sözcüklerin yörelerdeki farklı kullanımlarına yönelik  kavram çalışmaları yaptılar. Sosyal Etkinlikler çalışmaları kapsamında kurulan müzede eski dönemlerde  kullanılan ürünler sergilendi. Bu ürünlerden elişi (örgü, nakış, dikişi) yapan öğrencilerimiz, kurulan halı tezgâhında halı dokudular. Geleneksel Sanatlarımızın yaşatılması adına kurulan Ebru Köşesinde öğrencilerimiz, ebru sanatının inceliklerini anlatırken misafir öğrencilerimize ebru da yaptırdılar. Geleneksel Oyunlarımızın yaşatılması adına hazırlanan Sokak Oyunları bölümünde öğrencilerimiz sokak oyunlarını tanıttıktan sonra misafir öğrencilerimize Halat Çekme ve Çuval Yarışı oyunlarını oynattılar.
Fen Etkinlikleri kapsamında öğrencilerimiz bölgelerimizin yeraltı zenginliklerini hakkında bilgi verdikten sonra bu bölgelerden çıkan kayaç ve madenleri tanıttılar. Eski geleneklerimizden kök boya yapımı ve tarihçesi hakkında paylaşımlarda bulunan öğrencilerimiz misafir öğrencilerimize kök boyadan ip boyama etkinliği yaptırdılar.
Bölge Tanıtım Ofisi kuran öğrencilerimiz; ülkemizin bölgelerinin turistik, kültürel, tarihi özelliklerini İngilizce, Almanca, İspanyolca dillerinde anlattılar. Aynı zamanda bu bölgelere özgü efsaneler de öğrencilerimiz tarafından misafir öğrencilerimize anlatıldı.
Öğle yemeğinde öğrencilerimiz, misafir öğrencilerimize ülkemizin geleneksel lezzetlerini hazırlanan “Türk Günü” menüsü ile ikram ettiler.
Etkinlikler ardından okulumuz konferans salonunda öğrencilerimiz, hazırladıkları Halk Oyunları gösterisi ile bölgelerimize özgü halk oyunlarını sahnelediler. Ülkemizin gelenek ve göreneklerinden asker uğurlama, bebek kırklama, kız isteme törenlerini canlandırdılar. Türk kültürü seyirlik oyunlarından olan meddah gösterisi yapıldı.
Gün boyu süren etkinlikler, tüm öğrencilerin birlikte seslendirdiği türkülerimizle sonlandı. Paylaşma, dayanışma, öğrenme, öğretme, birlikte çalışma gibi bir çok alana dokunan tema çalışmamızda bizleri katılımları ile onurlandıran Süleyman Uyar İlkokulu öğrenci ve yöneticilerine, gösterdikleri performansla bizlere gurur yaşatan 5.sınıf öğrencilerimize ve emeklerinden dolayı tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.