Maya Okullarında eğitim-öğretim süreci, bilimsel sürecin ortaya koyduğu bulgulardan yararlanılarak geliştirilen sistemli bir yapıyı ifade eder. Veri toplama sürecinin en önemli parçası ölçmedir. Ölçme uygulamaları sonrasında ise değerlendirme aşamasına geçilir. Değerlendirme faaliyetleri sonrasında sürecin nasıl devam etmesi gerektiği planlanır ve süreç işler hale getirilir. Maya Okullarında uygulanan ölçme ve değerlendirme süreçlerinde temel amaç öğrencilerin gelişimlerini takip ederek, öğrencilerin bireysel olarak ihtiyaç duydukları eğitim öğretim faaliyetlerini hayata geçirmektedir. Bunun dışında öğrencilerimizin belirli alanlardaki düzeylerini belirlemek amacıyla ölçme ve değerlendirme süreçleri işletilmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında ölçme uygulamalarımızın iki boyutta kategorileştirildiğinden bahsetmek mümkündür.
Hazırbulunuşluk uygulamasını dönem başında öğrencilerimize uygularız. Bu uygulama ile öğrencilerimizin bir önceki eğitim-öğretim yılında edindikleri bilgi ve becerileri, yeni eğitim- öğretim yılına geçerken ne düzeyde aktardıklarını tespit ederiz. Diğer bir ifade ile bu uygulama ile öğrencilerimizin eğitim-öğretim yılı başında nasıl başladıklarını tespit ederiz.
Dönem Değerlendirme Uygulamaları
Öğrencilerimizin hazırbulunuşluk düzeyine göre düzenlediğimiz ders içeriklerini uyguladıktan sonra dönem sonlarında öğrencimizin gelişim sürecini ortaya çıkarmak içinde Maya Dönem Değerlendirme Uygulamalarını gerçekleştiririz.
İngilizce Kur Sınavı
Öğrencilerimizin İngilizce dersinde gelişimlerini maksimum düzeye çıkarabilme adına öğrencilerimizin dil beceri düzeylerini belirlemek adına dönem başında Dinleme, Konuşma, Okuma, Yazma Seviye Belirleme uygulamaları yapmaktayız.
Cambridge Dil Sınavı
Öğrencilerimizin dil becerilerini uluslararası sınavlarla da tespit edebilmek için CAMBRIDGE sınavlarına katılmaktayız. Bu sınavlardaki öğrencilerimizin başarılarını arttırabilmek adına Cambridge Deneme Uygulamaları yapmaktayız.
Vitamin Kazanım Değerlendirme Uygulamaları
Çözüm ortaklarımızdan Sebit-V Cloud ile yılda 2 kere olmak üzere puansız öğrencimizin yalnızca kendisine ait öğrenme düzeyini kazanımlar düzeyinde gösteren uygulamalara 5, 6, 7 ve 8.sınıf düzeyinde katılmaktayız.
Süreç Temelli Uygulamalar
"Neler Öğrendik?" ve Dikte Metni Uygulaması
Öğrencilerimizin çok yönlü düşünme süreçlerini gözlemleyebilme adına açık uçlu sorularla yaşamda karşılaşabilecekleri örnek olaylara ve problemlere yönelik ölçme araçları hazırlayıp haftalık periyotlarda uygularız. Bu uygulamada öğrencilerimiz puan ile karşılaşmazlar. Değerlendirmeleri rubrik üzerinden gerçekleştirilir. Velilerimiz öğrenci gelişimlerini detaylı olarak e-raporlarında izler. Bu uygulamalarımızı 2 ve 3. sınıf öğrencilerimiz katılmaktadır.
Haftanın Analizi Uygulaması
Öğrencilerimizin gelişimlerini izleyebilmek adına her hafta bir önceki haftaki ders içeriklerine göre haftanın değerlendirmesini yapma adına Haftanın Analizi Uygulamasını haftalık periyotlarda gerçekleştiririz. Türkçe-Matematik ve Fen ve Teknoloji-Sosyal Bilgiler-İngilizce olarak dönüşümlü uygulamalar gerçekleştirilir.
Süreç Değerlendirme Sınavı (SDS)
Öğrencilerimizle yaptığımız haftalık uygulamaların dışında 4 haftalık periyotların sonunda çözüm ortaklarımızdan Sebit-V Cloud ile genel düzeylerini belirleriz.
Lise Geçiş Sınavı (LGS) Denemesi
Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin ölçme aracı olan LGS uygulamasına hazırlık olması amacıyla öğrencilerimize periyodik olarak LGS Deneme Sınavları uygularız. LGS uygulamalarının analizleri Maya Akademik Destek Programı (MADEP) içerisinde kullanılır.
Proje Ödevleri
Öğrencilerimizin ders sürecinde öğrendiklerini uygulamaya yansıtacakları proje ödevleri yaşam becerilerini arttırmayı hedefliyoruz. Proje ödevleri ile öğrencimizi süreç boyunca takip etmeyi başarabiliyoruz.
Ana Sınıfı ve 1. Sınıf Parmak Kas Ölçümleri ve Kalem Tutuş Biçimlerinin Belirlenmesi
Yazma öğretimi bir beceri kazandırma eğitimidir. Bu becerinin kazanılmasında parmak kaslarının gelişim durumu, kalemi tutan parmakların sahip olduğu kavrama ve sıkıştırma kuvvetleri ile kaleme uygulanan baskı önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada öğrencilerimizin küçük ve büyük motor kas gelişimlerinin ölçümüyle ilgilidir. Bu uygulamayı yaparken öğrencilerimizin kalem tutuş biçimlerini de tespit ederek yanlış kalem tutuşları ile ilgili önleyici çalışmalar yapmaktayız.
Kondisyonel Ölçümler
Öğrencilerimizin fizyolojik gelişimlerini kondisyonel ölçümler ile izliyoruz. Kondisyonel ölçümler ile öğrencilerin boy, kilo, vücut kitle indeksi, çabukluk, esneklik, çeviklik vd alanlardaki gelişimlerini izliyoruz.